Smertevidenskab og tværfaglig smertebehandling - SUND Viden Webinar

09.11.2021 kl. 14.30 - 15.30

Description

Kom til SUND Viden Webinar om smertevidenskab og tværfaglig smertebehandling. Du får ny viden fra smerteforskningen, der foregår på Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital, og vi fortæller kort om koblingen mellem forskning og uddannelse på vores masteruddannelse i smertevidenskab og tværfaglig smertebehandling. Oplægsholderne er forskere og undervisere fra vores prominente forskningsmiljøer inden for smerte. Du får også en række konkrete perspektiver på, hvordan forskning og uddannelse i smerte kan bidrage til at udvikle kvalitet og varetage undersøgelse og behandling på et højt niveau.

Du får mulighed for at stille spørgsmål til webinaret, men du er også velkommen til at stille dem på forhånd via mail til dp@hst.aau.dk.

Webinarets målgruppe

Du kan være sundhedsprofessionel med faglig interesse i smerteforskning, arbejdsgiver eller leder, som ønsker ny viden til egen praksis eller til organisationen - til dig selv, dine kolleger eller dine medarbejdere. Eller du ønsker måske information om, hvordan masteruddannelsen i smertevidenskab og tværfaglig smertebehandling kan give dig eller din organisation et kompetenceløft.
Alle er velkomne. Og har du ikke mulighed for at deltage, er du naturligvis velkommen til at kontakte os med spørgsmål eller forslag om et møde på din arbejdsplads.

Kort om webinarets forskningsoplæg

Forandringer i smertesystemet fra akut til vedvarende smerter

Professor og centerleder Thomas Graven-Nielsen, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi

Kroniske smerter påvirker én ud af fem voksne, hvilket er en kæmpe samfundsmæssig udfordring. Kroniske smerter er ofte ledsaget af komorbide tilstande såsom angst, depression og søvnløshed og er generelt dårligt behandlet. Store uløste spørgsmål inden for smerteforskningen omfatter 1) hvorfor akutte smerter udvikler sig til kroniske smerter, og 2) om der findes metoder til at forudsige hvilke patienter der udvikler vedvarende smerter ? Ny smerteforskning (fx sensibilisering af smertemekanismer i centralnervesystemet) har banet vejen for en bedre forståelse af disse udfordringer, der på sigt forhåbentligt vil ændre de den fremtidige tværfaglige smertebehandling.

Kan vi forudsige effekten af smertebehandling hos patienter med kronisk bugspytkirtelbetændelse?

Søren Schou Olesen, professor & overlæge, Klinisk Institut, Aalborg Universitetshospital

Kroniske mavesmerter er et stort problem for patienter med kronisk bugspytkirtelbetændelse, og det optræder hos op mod 90% af alle patienter i løbet af deres sygdomsforløb. Smerterne er ofte vanskelige at behandle og skyldes en række forskellige årsager - bl.a. obstruktion af bugspytkirtlens udførselsgang. En stor del af patienterne behandles derfor enten med endoskopisk (kikkert) eller kirurgisk intervention. Desværre har ca. 50% af patienterne ingen effekt af denne behandling, der er forbundet med en række alvorlige komplikationer. Nyere smerteforskning tyder på, at patienter med sensibilisering af smertesystemet responderer dårligt på invasiv behandling. Disse patienter kan formentligt identificeres ved hjælp af kvantitativ sensorisk testning hvorved smertesystemets tilstand kan belyses ved en standardiseret undersøgelse.

Introduktion til masterudannelsen i smertevidenskab og tværfaglig smertebehandling

Link til deltagelse i webinar

Meeting ID: 659 7699 9085
Passcode: 827264