news

DANMARKS FØRSTE KANDIDATER I MUSKULOSKELETAL FYSIOTERAPI BANER VEJEN FOR NYE TILGANGE TIL BEHANDLING

DANMARKS FØRSTE KANDIDATER I MUSKULOSKELETAL FYSIOTERAPI BANER VEJEN FOR NYE TILGANGE TIL BEHANDLING

I september 2019 åbnede Aalborg Universitet, som det første universitet i Danmark, en kandidatuddannelse i muskuloskeletal fysioterapi. Denne sommer dimitterede 21 kandidater – og der er styrkende kræfter på vej til sundhedsvæsen og borgere.

Last modified: 14.07.2021

fremtidens specialiserede fysioterapeuter

De nye kandidaters fagfelt spænder fra fokus på ikke-biologiske faktorer i et behandlingsforløb over teknologibaserede metoder til analyse af patienters sundhedskompetencer og forståelse af sundhedsinformation. Ifølge professor Michael Skovdal Rathleff står kandidaterne på et solidt fundament af praksiskendskab og forskningsbaseret viden. De får en vigtig rolle i vores sundhedsvæsen og bliver en stærk medspiller for læger, kirurger, sygeplejersker etc.

- Gennem kandidatuddannelsen i muskuloskeletal fysioterapi findes et stort potentiale for at udvikle vores viden om, hvordan f.eks. veluddannede fysioterapeuter kan være med til at øge kapaciteten i almen praksis. Det er her vejen banes til et forbedret sundhedsvæsen for vores patienter. Det har vi manglet i Danmark. Derfor er det skelsættende for faget og for samfundet, at vi nu kan præsentere de første kandidater, som allerede via specialeprojekterne er i gang med at bringe nye toner frem i praksis, påpeger Michael Skovdal Rathleff, professor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet.

Kandidatuddannelsen i muskuloskeletal fysioterapi er en overbygning på professionsbacheloruddannelsen i fysioterapi, og målet er bl.a. at sikre et højt niveau hos fremtidens specialiserede fysioterapeuter.

Sundhedsprofessionelle blåstempler uddannelsen

Sundhedsprofessionelle slår fast, at de nye kandidater i muskuloskeletal fysioterapi vil medvirke til en styrket og fornyet tilgang til behandling af muskelsmerter og valg af smertestillende behandling.

- I almen praksis møder vi mange patienter med muskuloskeletale problemer, og fysioterapeuter med relevant videreuddannelse kan potentielt aflaste praktiserende læger på kompetent vis. Jeg ser derfor frem til at kandidaterne i muskuloskeletal fysioterapi og forsknings- og undervisningsmiljøet omkring uddannelsen engagerer sig i at udvikle en ny og udvidet rolle for fysioterapeuter i almen praksis, forklarer Martin Bach Jensen, praktiserende læge og professor, Center for Almen Medicin, Aalborg Universitet.

Samarbejde på tværs af fag og organisationer skaber gode løsninger

Aalborg Kommune er én af de samarbejdspartnere, som har været med helt fra opstart af uddannelsen og leder af Træningsenhed Vest, Troels Borup Andersen fortæller:

- Der er kommet nye og større forventninger til, at kommunerne laver udviklingsprojekter og engagerer sig i samarbejder om forskning. Vi har derfor brug for at tilføje nye kompetencer inden for forskning og udvikling blandt medarbejderne – det er afgørende for at fremtidssikre vores arbejde med forebyggelse og genoptræning. Derfor er vi glade for at have været med helt fra starten i uddannelsen og for det samarbejde, vi har haft med studerende om udvikling af kliniske forløb hos os i Aalborg Kommunes Træningsenhed.

Ifølge Inge Lunding Kjær, overlæge, Ortopædkirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital kan meget af den lægevidenskabelige forskning, der eksisterer, med fordel suppleres med flere detaljer, da den ikke har en tilstrækkelig grad af diversitet:

- Eksempelvis har vi viden om, at en specifik træning virker, men nuancer, som f.eks. hvordan og hvor meget patienten skal træne, mangler. Her kan kandidaternes erfaring med udvikling og forskning fra kandidatuddannelsen i muskuloskeletal fysioterapi føre til mere kvalificerede og implementerbare tilgange, så den nye viden kommer ud at virke. Derfor er samarbejdet på tværs af professioner så vigtigt. Dét skaber fremtidens evidensbaserede viden, som lader til at introducere fx mere inkluderende behandlingstyper for ikke-motiverbare patientgrupper. På den måde kan man også sige, at de nye kandidater er med til at opbygge et nyt fælles sprog i sundhedsvæsenet og mellem sundhedsprofessionelle og borgere.

En studerende fortæller

"Mine kompetencer styrkes, når det akademiske og forskningen bliver klinisk relevant"  

Thomas Sørensen, som er studerende på 2. semester vil være med helt i front i forhold til klinisk- og forskningmæssig udvikling inden for faget:

- Case- og gruppearbejde på tværs af vores fagligheder på uddannelsen giver mulighed for refleksion og sparring om kliniske problemstillinger. De løsninger, vi tester og finder i cases, er med til at virkeliggøre og omsætte viden til noget konkret, som rent faktisk kan implementeres i min praksis. F.eks. når vi arbejder med træningsinterventioner ift. smerte og effektmål. Jeg vil tage del i den forskning og kliniske udvikling, der sker på området – det skal være en naturlig del af den behandling, jeg tilbyder fremover. Det er min måde at kvalitets- og fremtidssikre min praksis på, fortæller Thomas Sørensen, studerende på 2. semester.

Læs mere om kandidatuddannelsen i muskuloskeletal fysioterapi.


Kontaktpersoner

Michael Skovdal Rathleff, professor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi
Debbie Pedersen, kommunikationsrådgiver, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi