news

Få hjælp til dine nakkesmerter

Få hjælp til dine nakkesmerter

Over halvdelen af den danske befolkning oplever jævnligt smerter i nakke-skulder-området, men der er usikkerhed omkring, hvad der er den bedste behandling af nakkesmerter. Det vil et nyt forskningsprojekt fra AAU forsøge at afdække med hjælp fra aalborgensere med nakkesmerter.

Last modified: 20.07.2020

Har du ondt i nakken, er du langt fra alene. Knap en fjerdedel af alle fysioterapeut-besøg omhandler nakkesmerter, og 16 procent af alle sygedage kan relateres til smerter i nakken. Ser man alene på behandlingsomkostninger, løber disse op i 920 millioner kroner årligt.

Vil undersøge sammenhæng mellem træning og færre smerter

- Mange oplever smerterne, når de er på job, fx foran computeren, og føler, at smerterne forværres, når de fx skal bære indkøbsposer, støvsuge eller hænge vasketøj op. Faktisk har vi i et tidligere studie fra AAU påvist, at personer med nakkesmerter oplever en forværring selv ved ganske få bevægelser med armene. Men selv om aktivitet altså kan forværre nakkesmerterne, er der samtidig rigtig meget forskning, der viser, at træning er vejen ud af smerterne. Vi vil gerne undersøge, hvordan det hænger sammen, forklarer Steffan Wittrup McPhee Christensen. Han er praktiserende fysioterapeut, ph.d. og lektor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU samt på fysioterapiuddannelsen på UCN.

Vejen til den bedste behandling af nakkesmerter

Sammen med et internationalt forskerteam vil han undersøge, hvordan et helt simpelt træningsprogram påvirker nakkesmerter. Træningen foregår med elastikker og kan udføres overalt. Programmet følges i 12 uger, hvor deltagerne måles i starten, midten og slutningen af perioden. Du kan deltage i projektet, hvis du har haft nakkesmerter i mere end tre måneder og er mellem 18 og 50 år gammel – skriv til nakke@hst.aau.dk, hvis du er interesseret i at deltage.

- Forhåbentlig kan træningsprogrammet afhjælpe nakkesmerter for de deltagende forsøgspersoner. Samtidig håber vi at blive klogere på de ændringer, der sker i smerteoplevelsen gennem de 12 ugers træning, så vi på sigt kan sammensætte den rette behandling af nakkesmerter, siger Steffan Wittrup McPhee Christensen.

Projektet er støttet af Fysioterapipraksisfonden og Lundbeckfonden.

Kontakt

  • Lektor Steffan Wittrup McPhee Christensen, telefon 99 40 88 89, e-mail stc@hst.aau.dk
  • Pressekontakt: Journalist Trine Kristensen, telefon 61 96 71 91, e-mail tjek@adm.aau.dk