AAU logo

news

Idrætsteknologistuderende prøver kræfter på fremtidens arbejdsmarked

Last modified: 13.04.2019

En gruppe studerende fra kandidatuddannelsen i Idrætsteknologi, Aalborg Universitet har været på en tre-dages workshop hos Siemens Gamesa i Aalborg, hvor de bl.a. har afprøvet nogle af de seneste exoskelet-teknologier fra virksomheden SuitX. Siemens Gamesa vil gerne indlede samarbejde med idrætsteknologistuderende på Aalborg Universitet for at få testet teknologien i netop deres virksomhed. 

- Exoskeletter kan i dag bruges til at aflaste kropsregioner i f.eks. produktionsarbejde. De kan reducere risikoen for muskelskeletbesvær i f.eks. nakke- og skulderregionen hos de ansatte. Det er netop udfordringer som disse fra erhvervslivet, vi forsker og underviser i på universitetet, siger Professor Pascal Madeleine, Sport Sciences, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi. Samarbejdet inkluderer også forskere og undervisere fra Institut for Materialer og Produktion.

Hvad betyder teknologien for ansatte i en virksomhed som Siemens?

Exoskeletterne er et passivt system, der udelukkende fungerer ved hjælp af fjedre, der aflaster muskulaturen i de udsatte områder med 60% af den normale arbejdsbelastning. Exoskeletter giver ikke superkræfter, men vil være fremtidens hjælpende hånd til håndværksmæssige opgaver og derved nedsætte risiko for fysisk nedslidning. Siemens Gamesa har indledt et samarbejde med virksomheden SuitX, hvor de har indkøbt en række exoskeletter, herunder Shoulder-X og Back-X, der har til formål at aflaste skulder- og rygregioner på ansatte i forbindelse med arbejdsopgaver som f.eks. slibning og glasfiberpakning af vindmøllevinger. På besøget hos Simens fik gruppen af idrætsteknologistuderende altså mulighed for at opleve konkrete eksempler på anvendt teknologi, som kan aflaste kroppen i fysisk produktionsarbejde. Og det gav stof til eftertanke og gode idéer med hjem til laboratorie- og projektarbejdet på studiet. 

erfaring fra erhvervslivet har stor værdi

Studerende på Idrætsteknologiuddannelsen Jonas Andre Gaardahl Christensen, Michael Harbo Olesen, Mathias Sønder Krog, Phillip Jønson Wulff, Bo Eitel Seiferheld, Jeppe Frost Andersen og Thorstein Brynildsen Østergaard er helt enige om, at det har stor værdi at prøve kræfter af uden for den daglige gang på studiet og i forskningslaboratorierne på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi. 

 - Det var en stor oplevelse at komme ud i erhvervslivet og prøve kræfter med reelle praktiske udfordringer på arbejdsmarkedet. Desuden har det givet et indblik i, hvordan vi kan anvende vores uddannelse til mere og andet end laboratorietests. Som studerende kan det være svært at sætte ord på spørgsmålet ”Hvad kan du så blive?”. Men at komme ud i en virksomhed og få koblet deres produkter med vores specifikke studieretning, idrætsteknologi, har sat nye praktiske færdigheder i spil, som vi nu kan koble med teori og tests fra universitetet, fortæller Jonas Andre Gaardahl Christensen. 

Hvordan ser exo-skeletterne ud i funktion?

Kontakt

Pascal Madeleine, professor

Jonas Andre Gaardahl Christensen, idrætsteknologistuderende

Debbie Pedersen, kommunikationsmedarbejder