SPECIALDESIGNET TAPE FOREBYGGER ANKELSKADER

Hver anden dansker og tre ud af fire divisionsspillere i dansk idræt har haft alvorlige ankelskader. Nu kan over halvdelen af alle alvorlige ankelskader undgås med en specialdesignet tape udviklet af forskere fra Aalborg Universitet.

Last modified: 13.02.2020

”Vi har brug for nye veldokumenterede teknologier til at begrænse de mange skader, der plager sport. Derfor er det enormt positivt, at vi nu har dokumenteret et helt nyt princip for skadesforebyggelse med Spraino-tapen”

Specialdesignet tape på skoene kan forebygge forstuvninger og vridskader i mange former for idræt. Det nye produkt, Spraino, er udviklet og testet af forskere fra Aalborg Universitet (AAU) og Hvidovre Hospital i samarbejde med bl.a. Danmarks Idrætsforbund og Dansk Håndbold Forbund.

Efter 100 procents succes med at forebygge vridskader i laboratorieforsøg er Sprainos smart grip tape i løbet af det seneste år nu også testet af 510 sportsudøvere på divisions- og liganiveau. Dette med så stor succes at tapen nu bruges af professionelle sportsudøvere og har fundet vej til butikkerne.

Nye forskningsresultater viser øget sikkerhed på banerne

1339 sportsudøvere på divisions- og liganiveau fra 91 sportsklubber landet over blev screenet til deltagelse i forskningsstudiet. Heraf havde 40% (510 sportsudøvere) oplevet ankelproblemer i de sidste to år op til studiet og kunne dermed indgå i studiet. Deltagerne blev inddelt i to grupper i testperioden og den afsluttede forskning viser, at de 254 sportsfolk, der fik Spraino-tapen i testperioden, havde ca. halvdelen færre alvorlige ankelskader end de 256 sportsudøvere i kontrolgruppen, der ikke fik tilbudt tapen under studiet. I tilfælde af at en skade alligevel opstod, var gruppen af sportsudøvere, der brugte Spraino-tapen i testperioden, tilbage på banen 40% hurtigere. I praksis betyder det en uges kortere pause fra banen – og dermed også mindre alvorlige ankelskader.

Idéen med Spraino er at nedsætte friktionen (gnidningsmodstanden) på skokanten. Spraino-tapen sættes på ydersiden af skoen og påføres, så den lige dækker kanten af skosålen. Hvis man så lander forkert, retter skoen sig op. Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, understreger, at sikkerhed har været det væsentligste måleparameter i forskningsstudiet og forklarer:

- Man løber ikke på det glatte materiale. Det er kun, når man lander forkert, at skoen skrider lidt ud. Tapen nedsætter friktionen så meget, at man ikke sidder fast i underlaget. Sikkerhed er vores vigtigste målepunkt i studiet. Vores resultater viser netop, at man roligt kan anvende Spraino til forebyggelse af ankelskader uden at skulle være bange for at risikere skader andre steder på kroppen.

Sportschef i Dansk Håndbold Forbund Morten Henriksen er meget glad for at se resultaterne af det store studie og påpeger:

– Det betyder meget for en klub og en spiller, når så meget af skadetiden bliver skåret væk efter en skade. Spraino-tapen begrænser tilmed ikke spillernes bevægelsesfrihed eller præstation i modsætning til ankelskinner.

HISTORISK STUDIE

Det store avancerede studie blev ledet af forskere fra Hvidovre Hospital og udført i samarbejde med Aalborg Universitet. Studiet er det største RCT (randomiseret kontrolleret) studie af sin art i dansk idræt. Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal udtaler:

– Vi har brug for nye veldokumenterede teknologier til at begrænse de mange skader, der plager sport. Derfor er det enormt positivt, at vi nu har dokumenteret et helt nyt princip for skadesforebyggelse med Spraino-tapen.

De samlede resultater blev præsenteret på den årlige sportsmedicinske kongres, Sportskongres, i København i januar 2020 og er indsendt til det anerkendte tidsskrift ”British Journal of Sports Medicine”.

MERE INFORMATION

KONTAKT
Erhvervs-ph.d. Filip Gertz Lysdal, AAU, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, fgly@hst.aau.dk, 27 20 51 97