9 millioner til SUND-forskning fra Danmarks Frie Forskningsfond
: 17.05.2022

9 millioner til SUND-forskning fra Danmarks Frie Forskningsfond
: 17.05.2022

9 millioner til SUND-forskning fra Danmarks Frie Forskningsfond
: 17.05.2022
: 17.05.2022
Den 9. maj offentliggjorde Danmarks Frie forskningsfond (DFF) listen over de forskere, der får bevilget midler til forskningsprojekter. 16 forskere fra Aalborg Universitet modtager i år til sammen mere end 58 millioner kr. fra fonden – ud af dem er 9 millioner kr. tildelt SUND-forskning på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.
- De danske forskningsmiljøer fostrer forskere af meget høj kvalitet. Det er tydeligt, når vi ser niveauet på de forskningsprojekter, som i år har ansøgt om midler. Det er samtidig forskning, som spænder vidt i fagområder, og som har potentialet til at skabe videnskabelige nybrud til gavn for hele samfundet, fortæller bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Maja Horst i en pressemeddelelse fra DFF.
På Institut for Medicin og Sundhedsteknologi blev to forskningsprojekter tildelt midler, som begge har til formål at øge brugertilfredshed og livskvalitet hos personer, der bruger proteser:
Lektor Strahinja Dosen blev bevilget 6.189.788 kr. til forskningsprojektet "Cloud-connected Bionic Limbs (CLIMB)", som har til formål at undersøge og udvikle den næste genereration af proteser, som vil få en hidtil uset grad af autonom intelligens – dette i kraft af dens forbindelse til ”the cloud” og dennes nærmest uendelige processeringskraft. Forskerne vil udvikle et system til at bestemme protesens bevægelser i en given situation – og ikke alene ud fra et estimat af brugerens intention (der er behæftet med stor usikkerhed), men også ud fra data fra et stort antal sensorer, der beskriver omgivelserne og bevægelsens kontekst.
Lektor Jakob Lund Dideriksen blev bevilget 2.878.590 kr. til forskningsprojektet "Direct simultaneous control of upper-limb prostheses in multiple degrees of freedom [DISRUPT]", som vil sætte fokus på en radikal anderledes tilgang til en brugers måde at aktivere en protese. Det skal foregå ved at træne brugeren til at generere nye muskelaktiveringsmønstre, der nemt kan identificeres ud fra målinger af musklers aktivitet – og dermed danne grundlag for præcise bevægelseskommandoer til protesen.
Ud over de to forskningsprojekter, som er forankret på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, er lektor Pablo Pennisi samarbejdspartner i projektet "Modular hydrogel for 3D printing of artificial tissue (MODERATE)", som ledes af professor Kim Lambertsen Larsen, Institut for Kemi og Biovidenskab. Projektet omhandler fremstilling af kunstige organer via 3D-printning af hydrogeler indeholdende levende celler, som er en teknologi med enormt potentiale inden for præ-klinisk medicinsk forskning. På længere sigt forventes denne teknologi at kunne erstatte og øge forsyningen af væv og organer til transplantationer og samtidig reducere risikoen for infektioner og frastødning.